Strandolás kisgyerekkel? Ezekre kell odafigyelnünk

»»Strandolás kisgyerekkel? Ezekre kell odafigyelnünk

Strandolás kisgyerekkel? Ezekre kell odafigyelnünk

A nyári kánikulában nem csak a felnőttek, de a gyerekek is szívesen töltik idejüket egy medence mellett, vagy épp hogy a medencében a közeli strandon. Ám ha kisgyermekkel strandolunk, akkor az már nem a felelőtlen pihenésről szól, hiszen a vízzel teli medencék mellett egy másodpercre se vehetjük le szemünket a csemeténkről.

Medenceépítés érdekel

Akár az otthoni kerti medencéről beszélünk, akár egy nagyobb strandra látogatunk el a hétvégén, az biztos, hogy van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk, hogy a nyaralás baleset, vagy betegség mentes legyen.

Mikre figyeljünk oda, ha gyerekkel strandolunk?

Sokan úgy gondolják, hogy ha a baba pancsolóban lévő víz csak a gyerek derekáig ér, akkor nem történhet nagy baj. Pedig ez sajnos nem igaz! Egy kicsi gyerek akár a fél méteres vízben is megtud fulladni, elég, ha megbotlik, elesik, vagy akár egy nagyobb gyerek véletlenül meglöki. Kicsi gyerekeket ezért soha nem szabad egyedül hagyni, még akkor se, ha nagyon kicsi vízben pancsol. Sajnos a legtöbb baleset a családi medencék körül szokott történni. Az úszómesterek azt szokták mondani, hogy 6 éven aluli, illetve 12 évnél fiatalabb, úszni nem tudó gyereket soha nem engedünk egyedül a vízbe, felnőtt felügyelete nélkül. Ha tehát gyerekkel indulunk fürdőzni, akkor mindig ügyelni kell arra, hogy legyen a gyereken úszógumi és/vagy karúszó, mely jó szolgálatot tehet, de emellett kötelező a felnőtt felügyelete is.

Ahogy közeledik az igazi, forró nyár, egyre több család jelenik meg a strandokon. Különösen hétvégén és szabadnapokon várható nagy tömeg. Ha mi is ilyenkor szeretnénk fürdeni menni, akkor a gyereket mindenképpen készítsük fel arra, hogy mit tegyen, ha esetleg elveszik a strandon. Hiszen egy zsúfolt helyen egy gyerek másodpercek alatt elveszítheti szem elől a családját, így ha már gyermekünk nagyobb, mondjuk el neki, hogy ha elkeveredik tőlünk, semmiképp se essen pánikba és soha ne induljon el a víz felé. Egyszerűen szólítson le egy felnőtt embert és kérjen segítséget, ugyanis a legtöbb strandon már van hangosbemondó, mely ilyen esetben különösen jó szolgálatot tud tenni. Kisebb gyermek kezét pedig sose engedjük el, ha nagyon nagy a tömeg, apa nyakában ülve nyugodtan átsétálhatunk vele egyik medencéből a másikba.

Mit tegyünk a napsugarak ellen?

Amikor megérkezünk a strandra, célszerű olyan helyre letáborozni, ahol van némi árnyék, vagy esetleg vásároljunk egy fél sátort, mely ad némi árnyékot, mégis jár benne a levegő. Emellett tartsuk be azt az aranyszabályt, miszerint minél kisebb a gyermek, annál kevesebb időt töltsön a napon, erre különösen a déli órákban kell odafigyelnünk. Strandolás előtt mindenképpen pakoljunk be erős naptejet, illetve kisgyermekeknél elengedhetetlen a fehér vászonsapka, mely megvédi a fejüket az erős napsugárzástól. A nagyon pici gyerekeket pedig ne vetkőztessük teljesen meztelenre, még akkor se, ha nagy a kánikula, hiszen ők nagyon hamar le tudnak égni a napon. Egy vékony body, vagy egy napozó elég ilyenkor rájuk és strandolás közben figyeljünk a megnövekedett folyadékigényre, kínáljuk csemeténket sokkal többször friss vízzel.

2018-06-04T10:51:33+00:00Tippek|