A napkollektor általi vízfűtés gyakorlatilag csak egy egyszeri telepítési díjat vonz magával. A kollektoros rendszernek két féle típusát különböztetjük meg.

Medenceépítés érdekel

Beltéri medencékhez nem ajánlatos használni egyiket sem, hiszen a téli üzemben nincs annyi napsugár, ami elgyőzné a medence vízfűtését egymagában. A szó szoros értelmébe vett kollektoros típust, és a szolárszőnyeg változatot. A szolár szőnyeg egy közeli tetőre vagy földre elhelyezett fekete, műanyag csővezetékes rendszert takar, amit a napsugarak melegítenek fel.  A medence vízét a cső egyik végén át kell áramoltatni a naptól felforrósodott csöveken, amik közvetítik a meleget az éppen benne lévő folyadéknak, ami a cső másik végén meleg vízként távozik vissza a medencébe. Ha eléri a medence a kívánt hőfokot, akkor csak le kell állítani az áramoltatást a csövekben.

A másik a napkollektoros rendszer, ami a szolárszőnyegnél jóval bonyolultabb egységet képez. Téli üzemben a medence üzemeltetésének hiányában a ház fűtési rendszerére lehet kapcsolni, (természetesen a téli nap sugarai nem lesznek elegendők a ház teljes kifűtésére, így csak rásegítésként lehet rá tekinteni).  A tavaszi őszi 20 fok körüli állapotban tökéletesen alkalmazható, amikor a nap is melegíti a medencét, és a kollektor is. Kellemes vízhőmérsékletet biztosít a fürdőzőknek.

A probléma a nyári kánikulában jelentkezik újra, mikor a nap hője bőségesen elegendővé válik a medence vízfűtésére. Sajnos a napkollektor egy folyamatos üzemű rendszer, ami nem képes a hő tárolására. Így, ha már elérte a víz a kívánt hőfokot, a kollektor akkor is tovább fog dolgozni, aminek a hőjét valahova el kell vezetni a kollektorok védelmében, hogy a benne lévő folyadék nehogy elgázosodjon, ami a legjobb esetben csak blokkolja a rendszert amíg a kollektor vissza nem hűl. Ennek következtében a felhasználó kénytelenné válik vagy túlfűteni a medencéjének a vizét, vagy visszacsatlakoztatni a házra a kollektor fűtését, elviselhetetlen hőséget csinálva ezzel a lakótérben.