Mi a különbség a fém (merev falú) és a vasbeton medence között?

»»Mi a különbség a fém (merev falú) és a vasbeton medence között?

Mi a különbség a fém (merev falú) és a vasbeton medence között?

Ebben a nagy melegben mi másra vágyna az ember, mint a medencében hűsölni? Egyre többen a strandra járás helyett inkább saját medencéjük építésével szeretnék megkezdeni a nyárra való hangolódást. Nincs is annál felszabadítóbb érzés, mikor egy egész hétvégén át saját vizünkben pihenhetünk az egész családdal együtt.

Medenceépítés érdekel

Van azonban néhány fontosabb szempont, melyet mindenképpen szem előtt kell tartani, mielőtt nekiállunk a saját medencénk építéséhez. Az első és talán a legfontosabb lépés azt kitalálnunk, hogy milyen típusú medencét szeretnénk. A medencénk lehet Fém, illetve Vasbeton medence is.

A fém medencék legfontosabb tulajdonságai

A fém anyagból készült medencékről első körben azt érdemes tudnunk, hogy ezeket készen megtudjuk vásárolni az üzletekben. Ez a típus jóval kedvezőbb áron érhető el, mint a vasbeton társaik, ezért legtöbb esetben ezt választják szívesebben. Az alacsonyabb ár mellett előnyük még az is, hogy összeállításuk jóval könnyebb és egyszerűbb, mint a másik esetben. Medence méretétől függően az összeállítást akár saját magunk is eltudjuk végezni. Azonban, ha a medencénk nagyobb méretű, akkor általában a cég, ahol vásároltunk, biztosít egy megfelelő szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező embert, aki segíteni tud nekünk az összeállításban.

A fém medencék közé tartoznak még a csővázas, illetve a merev falúak is. A fémből készült teknők hátránya az, hogy nem tudunk hozzá külön lépcsőt vásárolni, erre a célra a legtöbben egy medencéhez való kétoldali létrát szoktak használni. A másik problematika, hogy nem lehet egyedi méretű, vagy formájú kivitelt építtetni, hiszen ezek már készen várnak minket az üzletekben. A fém medencék néhány fajtája földbe süllyeszthető, így sokkal szebb látványt fog adni. A legtöbbet egész nyugodtan kint tudjuk hagyni hűvösebb időben, még télen is, csak szüksége lesz ehhez a megfelelő téliesítésre is.

A vasbeton medencék

A vasbeton medence hatalmas előnye, hogy teljesen egyedire szabható. Egyedi paraméterek alapján építhető, ezáltal mi magunk tudjuk meghatározni annak nagyságát, mélységét, sőt még az alakját is. Valamivel magasabb áron érhető el, mint a fém medencék, ám ezeknél még betonlépcső kialakítására is lehetőségünk van. A kiépítésénél lehetőségünk van néhány extra dolog, például a pezsgőfürdő kialakítására is. Ennél a medence típusnál a legtöbb esetben úgynevezett szilárd burkolat kerül a belsejébe, mely lehet csempe vagy akár üvegmozaik is.

Ez a szilárd burkolat fontos szerepet tölt be, hiszen a hűvösebb időjárásban ez védi meg a medencénket a fagytól és a különböző időjárási viszonyoktól. A vasbeton medencéknél két külön altípust tudunk megkülönböztetni. Létezik a vízzáró betonszerkezetű, illetve a betonozás utáni külső réteges modell is. Az első változatnál értelemszerűen a betonszerkezet már magába foglalja a vízzárósságot, míg a második fajtánál a betonozást követően még egy plusz, vízzáró rétegre is szükség van.

2018-08-06T12:16:57+00:00Tippek|