Egyre népszerűbbek az otthoni, kertben épített medencék, ezért nem csoda, ha a piac egész széles körre kiterjedt az utóbbi időben. Vannak olcsóbb és költségesebb megoldások is, amelyekkel elérhetjük, hogy az otthonunkban hűsölhessünk egész nyáron át.

Medenceépítés érdekel

A medenceépítés számtalan előnnyel kecsegtet bennünket, hiszen képes az udvarunkba varázsolni a strandot, az uszodát és az élményfürdőket egyaránt.

Az úszás, a pancsolás egyaránt öröm az egész családnak, kicsiknek, nagyoknak és időseknek. Lehet közösen fürdeni, de akár egyedül is elmerülhetünk a hűsítő hullámok között. A gyerekek képesek az egész nyári szünetet a vízben tölteni és a felhalmozódott energiáikat benne levezetni. Egy balatoni vagy külföldi nyaraláshoz képest pedig sokkal kifizetődőbb az állandóan rendelkezésünkre álló, privát, napsütötte uszoda.

Költségkímélő megoldások, saját medencéhez

A legtöbben azért nem szeretnének medence építtetésbe beruházni, mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak még egy kisebb méretű változat megvásárlását sem. Számukra több alternatív lehetőség is a rendelkezésükre áll. Az egyik, egy „csináld magad” megoldású, saját ökoszisztémával rendelkező, természetes medence. Ez a megoldás tulajdonképpen olyan, mintha egy saját kis tavunk lenne a hátsó udvarban, amelyet növények és állatok népesítenek be, de mi is megfürödhetünk benne akármikor.

A másik már kulturáltabb megoldás, ha önköltségen építünk egyet, akár a szokásos alapanyagokból: betonból, téglából, vízálló festékből. Ez azonban szakértelmet és megfelelő anyagi ráfordítást is igényel, ezért egy kisebb társaság megalkotta a raklapokból álló, kerti fürdőzőhely megvalósításának módszerét. A raklap újrahasznosításnak ugyanis nagy divatja van, ezért az ezermesterek különféle megoldásokat fedeztek fel azok minél különfélébb alkalmazására.

Míg egy kerti teraszhoz 44 darab raklapra van szükség, egy gyönyörű medencéhez csupán 10-re. Az ötletgazda szerint kb. 20.000 Ft ráfordítással egy igen tartós, hosszú éveken át stabilan üzemeltethető, látványos raklap uszodát is össze tudunk dobni otthonra.

Luxus kerti tengerpart, pazar..

Van az a mondás, miszerint ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy megy Mohamedhez. Nos, valahogy így gondolták a tengerpartot udvarukban megvalósítani képes medenceépítők is, akik egy nyaralás páratlanul gyönyörű élményét képesek becsempészni otthonunkba. A mesterséges oázis mindig egyedi és minden igényt kielégít, azonban nem mindenki engedheti meg magának ezt a fényűző luxust, még Amerikában sem.

Bár rendkívül mutatós, állandó gondozást igényel. Noha Magyarországon még nem készült ilyen paradicsomi kerti tó, mégis számtalan, egyedileg épített, csodálatos medence valósítható meg a hazai igényeknek megfelelően is.