A medence peremén elhelyezett szegélykövek funkcionális feladatot töltenek be. Anyaguk minden esetben időjárás és vegyszerálló.

Medenceépítés érdekel

Tömörségének köszönhetően a víz nem tud bejutni a anyag belsejébe, így a szegélykő ellenáll a fagynak is. Egyenes és ívelt kivitelben is választható, kül-, és beltéri használatra egyaránt.. Többféle színben, árnyalatban és formában igényelhetőek a műkőből, gránitból, vagy égetett lapokból készült szegélykövek.

Tökéletesen elválasztja a medencét a környezettől, illetve kihangsúlyozza a medence határvonalait. Érdesített változata tökéletes csúszásgátlóként is funkcionál, aminek köszönhetően a medencébe csúszásos balesetek nagy százalékban elkerülhetővé válnak.

A medence szegélykő előnyei

A medence melletti körüljáró felület stílusában és kivitelében célszerűen illeszkedik a medencéhez. Az összkép meghatározó. A medence tervezésénél el kell dönteni, hogy milyen formája és anyaga legyen a szegélykőnek. A szegélykő biztosítja az egymáshoz nem szorosan kapcsolódó térbeli elemek összehangolását. A funkcióját tekintve megakadályozza, de legalább csökkenti a tisztított medence, vízbe bejutó felületi szennyeződések mennyiségét, illetve a medencéből kifröccsenő víz mennyiségét. A formája lehet különleges, vagy szokványos.

Az anyaga többnyire a baleset és csúszás mentesített. Szegélykő formája lehet egyedi, hagyományos, rusztikus, különleges. Anyaga elsősorban öntött műkő, amely fehér színben elegáns összképet biztosít bármely medencének. A műkőből készült szegélyköveket felületi kezeléssel kell az időjárás szélsőséges körülményeinek is ellenállóvá tenni.