A lakossági medencék a családoknak szólnak saját kertbe, amivel szemben a közösségi medencék több családnak (minimum 6 háztartás), ahogy a neve is mutatja közösségek részére létesülnek.

Medenceépítés érdekel

Több család esetében (pl.: lakópark, panzió, társasház) a medenceépítés a “Közösségi II.” besorolást kapja, ami lényegében barátibb feltételeket követel meg, mint a “Közösségi I.”, de még így is szigorúbban kell kezelni, mint az egyszerű lakossági medencéket. Ide soroljuk az összes olyan medencét, aminek az igénybevételéért nem kell külön fizetni, hanem mintegy plusz szolgáltatás szerepel a szabadon használható eszközök listáján.

I. kategóriájú Közösségi medencék

A “Közösségi I.”-es besorolásba azok a közösségi helyek tartoznak (strandok, uszodák, illetve gyógyfürdők, fürdők), ahol magáért a szolgáltatásért, mint medencehasználat kell fizetni.

A közösségi medencéknek minden esetben rendelkezniük kell az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyével mind a gépészetre, mind a burkolatra. Legyen az akár fólia, műanyag, csempe vagy üvegmozaik. Továbbá kötelező az automata vegyszeradagoló, ugyanis a kézi belenyúlás közösségi medencék esetében teljesen kizárt. Előírt a napi %-os vízcsere. Ez jelentősen megdrágítja az üzemeltetési költséget. Lábmosót kell kiépíteni, mely átfolyó jellegű – azaz a vízfolyásnak folyamatosnak kell lennie a lábmosóban -, ezzel biztosítva a higiéniai előírásoknak való megfelelést. Az ilyen jellegű medencéknél a leggyakrabban alkalmazott vegyszer a vízfertőtlenítés érdekében, a folyékony vagy gáz halmazállapotú klór. Az üzemelést az ÁNTSZ rendszeres időközönként vizsgálattal ellenőrzi, ezzel csökkentve a fertőzésveszély lehetőségét.

Feszített víztükrű medencék esetén (“Közösségi I.”-es medencéknél jellemző ez a típus) a puffertárolóba vízszintszabályozó automatát kell beszerelni, illetve a túlfolyó vályút egyszerűen tisztíthatóvá kell tenni, ezért műanyag ráccsal szokták fedni, a balesetek elkerülése végett.

A “Közösségi I.”-es besorolású medencék üzemeltetéséhez uszodagépész, illetve úszómester alkalmazása kötelező. Az uszodagépész feladata a napi rendszeres visszamosatás (ilyenkor következik be a %-os vízcsere), a naponta háromszori vízminőség ellenőrzés (amiről jegyzőkönyvet vagy gépnaplót kell vezetni), illetve az üzemeltetéshez szükséges egyéb feladatok ellátása, hibák elhárítása.

Ennél a kategóriánál feltétlenül ügyelni kell a megfelelő mennyiségű zuhanyzó, mellékhelyiség, illetve öltöző kiépítésére is, aminek száma a felhasználók függvényében változhat.

Közösségi medencék építése esetén az engedélyeztetési eljáráshoz kötelező benyújtani az építési tervdokumentációt, a technológiai engedélyezési tervdokumentációt, valamint a vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentációt. Ilyenkor érdemes a felsoroltak mellé csatolni a kiviteli tervezetet, amiben szerepel a medence technológiai, illetve építészeti terve is. Következő lépésként a használatba vétel előtti technológiai megvalósulási tervdokumentációt, az üzemeltetési szabályzatot, illetve a vízminták alapján az ÁNTSZ használatbavételi engedélyének a dokumentációját kell elkészíteni.

A közösségi medencéket érdemes úgy építtetni, hogy az bármelyik korosztály számára megfelelő feltételeket biztosítson a tökéletes kikapcsolódáshoz.