Egy kerti medence építésének feltételei és technológiái

»»Egy kerti medence építésének feltételei és technológiái

Egy kerti medence építésének feltételei és technológiái

Milyen jó ötletnek tűnik egy otthoni, kerti medence megépíttetése. Ugye belegondolni is jó, hogy mennyi boldog órát tölthetünk majd el benne? Az otthoni medencének ugyanis számos előnye van. Képes feldobni úgy az udvart, hogy közben stílusában alkalmazkodik a családi házhoz és a kertünkhöz, emellett hasznos időtöltést biztosít kicsiknek, nagyoknak és vendégeknek egyaránt.

Medenceépítés érdekel

A kerti medencébe való hobbi pancsolásból gyorsan válthatunk majd át a napi rutin úszásokba, így az egészségmegőrzés és a napi sport is észrevétlenül kerül bele az életünkbe. A saját medencénk a kerti partik fénypontja és a házibulik elengedhetetlen helyszíne is lehet. A medencét pedig akár már csecsemő korban is lehet úszásoktatásra használni, de később játékra vagy edzésszerű úszásra is alkalmassá válhat. Így tehát csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen medencét szeretnénk.

Nem mindegy, hogy mekkora és milyen formájú a medence

Noha a legnagyobb gondnak sokan az árat érzik egy saját kerti medence építésében, sokkal fontosabb kérdés, hogy milyen nagy legyen, hol helyezkedjen el, milyen formája legyen, milyen anyagból épüljön és milyen extrákat kérjünk majd hozzá. A házilag épített kerti medencéhez ugyanis többféle technika közül is lehetőségünk van választani. Ráadásul az építés körülményeit is át kell gondolnunk.

Ha 5 köbméternél nagyobb medencét szeretnénk, akkor ahhoz építési engedélyt kell kiváltanunk a helyi hatóságoknál. A feltöltött talajt a süllyedés miatt kerülni kell. A medence tájolása és a lakástól való távolsága is fontos kérdés, illetve a szomszédoktól és az utcafronttól való árnyékolás is. A víz tisztasága érdekében a medencénket érdemes 30-40 centiméterrel magasabb peremmel készíttetni és medencevédő fóliát is használni, valamint állandó víztisztító tablettákat, szereket és rendszereket.

Milyen medence építési technológiát válasszunk?

Miután megálmodtuk a medencénk helyét, méretét és tájolását, már csak annak mélysége és alakja a kérdés. Ha ez is meg van, akkor már csak az extrákat kell kigondolnunk, ahhoz, hogy a medenceépítés kezdetét vehesse. Kérhetünk a medencénkbe babapancsolót, lépcsőket vagy akár lábmosó részt is. A medence építő szakemberek és tervezők minden igényt képesek kielégíteni, hogy az ügyfelek elégedettségét maximálisan megkapják.

Az építési folyamatban fólia és csempeburkolat réteg is kerülhet a medencénkbe. A technológiát tekintve pedig választhatunk a zsaluköves medencék és a téglafalúak között. Ez utóbbi egy vasbeton alapra épül, hagyományos falazó módszerrel. Azonban a zsaluköves megoldás Magyarországon a legelterjedtebb, hiszen teljesen egyedi méretű, formájú és mélységű medence is készíthető vele. Mindkét esetben vízzáró betonnal történik a vízhatlan réteg kialakítása. Így biztosan mindenki megtalálja magának, a saját igényeinek megfelelő medencét.

2018-07-15T10:31:15+00:00Tippek|