Egy kerti medence a család álma?

»»Egy kerti medence a család álma?

Egy kerti medence a család álma?

Egy nagyobb családnak egyáltalán nem egyszerű összeszervezni sok kisgyerekkel egy nyaralást, vagy egy hétvégi strandolást. Azoknak a szülőknek, akiknek több kisgyermekük van, biztosan nem a pihenésből áll egy ilyen hétvége, hiszen folyamatosan a gyerekeikre kell figyelni. Egy idegen helyen, ahol várhatóan nagy tömeg is lesz, könnyen elkeverednek a kicsik a családjuktól.

Medenceépítés érdekel

Ez a sok bonyodalom elkerülése miatt sok család álmodik otthoni, saját kerti medencéről, melyet akármikor tud használni. Nincs sorban állás, nincs dugóban időzés és belépőjegy se. És talán a munkálatok nagy részét még önerőből is össze tudják hozni.

Mennyit tudunk spórolni?

Medenceépítés előtt azért az igaz, hogy le kell szögezni, hogy nincs szükség felesleges milliókra ahhoz, hogy saját kerti medencénk legyen. Ha ügyesek vagyunk, sok mindent saját magunk is megcsinálhatunk, ezzel pedig rengeteg pénzt tudunk megspórolni. Ám azért az ember ilyenkor is szeretné előre tudni, mégis mennyi plusz kiadásra számítson, mint építés, mint később az üzemeltetés során.

Pontos, fix összeget nehéz lenne előre az üzemeltetésre mondani, hiszen ez több dologtól is függ. Össze kell vetni a víz- és áramszámlát, a medence tisztítószereket, az apróbb felújításokat és karbantartásokat és így kijelenthető, hogy egy normál kerti úszómedence éves szinte ritkán emészt fel 100 ezer forintnál többet. Vannak olyan praktikus megoldások, melyeknek segítségével sok pénzt tudunk spórolni a medence használata közben. Az egyik ilyen a sóoldatos vízfertőtlenítés, a másik pedig a szolártakaró használata.

Számítsunk a karbantartási költségekre is

A pontosabb pénzügyi kalkulációk miatt mindenképpen fontos leszögezni azt, hogy mekkora méretű, milyen mélységű és milyen fajtájú kerti medencét szeretnénk építeni. A kiadások általában a beépített gépek típusán, teljesítményén, a medencébe öntött vegyszereken, illetve a medencegépészeti eszközein múlik. Ha nem vagyunk valami jártasak a medence építésében, akkor ezekről a legfontosabb dolgokról a legjobb, ha megkérdezünk egy megfelelő szaktudással rendelkező szakembert is.

Egy tapasztalatlan, kezdő medencetulajdonos ugyanis biztosan nem fogja tudni azt, hogy miket kell számításba venni a saját kerti medencénk összköltségének kiszámolásánál. Mivel kerti medencéről beszélünk, ilyenkor fontos a tavaszi nagyobb takarítás költségeit is számításba venni, illetve ugyanilyen fontos a medence  téliesítése.

Sokan azt hiszik, hogy saját medence esetén nagyon magas vízszámlára kell számítani, ám a gyakorlati példák azt mutatják inkább, a magasabb áramfogyasztástól kell tartanunk. Persze ezt sem lehet pontosan meghatározni, hiszen az áramfogyasztás mértéke is sok mindentől függ, ám körülbelül 3-5 ezer forinttal magasabb villanyszámlára számíthatunk, ha medencét szeretnénk fenntartani.

Ez a rendszeres és alapos víztisztításból tevődik össze, melyet nem szabad elhanyagolni, hiszen akkor hamar zavaros, nyálkás és zöld lesz az egész medence vize, ilyenkor pedig van, hogy az egész vízmennyiséget le kell cserélni, ami talán többe is kerülne, mint a tisztán tartása.

2018-07-14T10:35:14+00:00Tippek|